Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

niepodlegla logo czyzew 2018

UWAGA UCZNIOWIE
od poniedziałku 19.04.2021 zajęcia praktyczne realizowane będą w szkole.
(technik żywienia praktyczne zajęcia rozpocznie po zakończeniu remontu pracowni)
UWAGA GRECJA
Pojawiły się wolnie miejsca we wszystkich zawodach na praktyki zagraniczne do Grecji (wyjazd 3 maja). Osoby zainteresowane powinny złożyć odpowiednie dokumenty do sekretariatu szkoły do wtorku 20-04-2021 do godz. 15:00. Druki dostępne są w sekretariacie szkoły od poniedziałku godz. 10:00
pamiętajcie, że jednym z warunków wyjazdu jest posiadanie dowodu osobistego (może być tymczasowy)

Dnia 15 kwietnia 2019 roku uczniowie ZSOiZ w Czyżewie klas III i IV Technikum uczący się w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych brali udział w pierwszej edycji Konkursu Wiedzy o Żywieniu i Żywności zorganizowanym pod hasłem ,,Zasmakuj w Zdrowiu" przez Wydział Informatyki i Nauk o Żywności wraz z Wydziałem Nauk o Zdrowiu PWSIiP w Łomży.

Konkurs miał charakter ogólnopolski, a jego celem była popularyzacja wiedzy na temat żywności i żywienia człowieka z zakresu sposobu żywienia, rodzaju spożywanej żywności, metod przygotowywania żywności i jej wpływu na funkcjonowanie organizmu człowieka oraz zachowanie zdrowia.

Konkurs przebiegał w dwóch etapach. Na początku wszyscy pisali test składający się z 80 pytań. Trudnością, z jaką musieli się zmierzyć uczestnicy była możliwość dokonania wielokrotnego wyboru odpowiedzi w niektórych zadaniach. Drugim etapem była dogrywka dla osób o takiej samej liczbie punktów, wyłaniajacym tych najlepszych, czyli laureatów. Wszyscy uczniowie naszej szkoły zostali finalistami tego konkursu.

Młodzież oprócz uczestnictwa w konkursie miała okazję brać udział w wykładach na temat żywności funkcjonalnej oraz zwiedzać sale wykładowe i pracownie technologiczne. Prezentowane był proces ekstruzji chrupek kukurydzianych, produkcji piwa i różnego rodzajów serów. Uczniowie mierzyli sobie również ciśnienie krwi oraz poziom glukozy. W sali wykładowej z kierunku Dietetyka uczestnicy konkursu mogli zobaczyć, jak analizuje się wymiary ciała, wskaźnik BMI oraz dokładne oznaczenia procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w ciele, stopnia nawodnienia organizmu oraz stanu beztłuszczowej masy ciała. Pobyt na uczelni wyższej to kolejne nowe doświadczenia dla uczniów oraz możliwość sprawdzenia własnej wiedzy z zakresu żywienia człowieka.

NW

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.