Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

niepodlegla logo czyzew 2018

UWAGA UCZNIOWIE
od poniedziałku 19.04.2021 zajęcia praktyczne realizowane będą w szkole.
(technik żywienia praktyczne zajęcia rozpocznie po zakończeniu remontu pracowni)
UWAGA GRECJA
Pojawiły się wolnie miejsca we wszystkich zawodach na praktyki zagraniczne do Grecji (wyjazd 3 maja). Osoby zainteresowane powinny złożyć odpowiednie dokumenty do sekretariatu szkoły do wtorku 20-04-2021 do godz. 15:00. Druki dostępne są w sekretariacie szkoły od poniedziałku godz. 10:00
pamiętajcie, że jednym z warunków wyjazdu jest posiadanie dowodu osobistego (może być tymczasowy)

19 lutego 2019 r. uczniowie klasy pierwszej Technikum w Czyżewie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w ramach realizacji projektu: „Nowa jakość kształcenia zawodowego”.

Miejscem zajęć było studio kulinarne ATUTY w Białymstoku. Mentorem szkolenia był pan Bartosz Łukaszewicz szef kuchni restauracji Fisza w Augustowie. W Luksemburgu wraz z kadrą Polski juniorów zdobył dwa brązowe medale na mistrzostwach świata . Odbywał staże w trzygwiazdkowej restauracji ,,La Vie” w Niemczech oraz w rozsławionej Kopenhaskiej ,,Nomie”, która była przez wiele lat uważana za najlepszą restaurację świata. Swoimi zdobytymi doświadczenia podzielił się podczas gotowania z uczniami „gastronomika”. W trakcie sporządzania potraw szef Bartek opowiadał uczniom również o tym, jak to się stało, że gotowanie stało się jego pasją.

W studio zaczęły królować ryby. Makrela znana najczęściej w formie wędzonej tym razem po filetowaniu przez każdego ucznia została zamarynowana w sosie teriyaki, a następnie fllambirowana przez cierpliwego Damiana. Kompozycję dania uzupełniał olej szczypiorkowy. Troć wędrowna okazała się rybą wyśmienitą na tatara: serwowana z różnymi chipsami (z selera, ziemniaka) wyróżniała się niezwykłym smakiem. Młodzież w trakcie warsztatów kulinarnych poznała techniki filetowania i rozbioru ryby, uzupełniając tym samym swoją wiedzę o rybach. Komponowała według własnych pomysłów ekspedycję dania. Po wypełnieniu testów wiedzy przyszedł czas na wręczenie certyfikatów, które potwierdzają zdobyte umiejętności.

Opiekunowie:
Hanna Łebkowska, Jerzy Tomkielski

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.