Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

niepodlegla logo czyzew 2018

UWAGA UCZNIOWIE
od poniedziałku 19.04.2021 zajęcia praktyczne realizowane będą w szkole.
(technik żywienia praktyczne zajęcia rozpocznie po zakończeniu remontu pracowni)
UWAGA GRECJA
Pojawiły się wolnie miejsca we wszystkich zawodach na praktyki zagraniczne do Grecji (wyjazd 3 maja). Osoby zainteresowane powinny złożyć odpowiednie dokumenty do sekretariatu szkoły do wtorku 20-04-2021 do godz. 15:00. Druki dostępne są w sekretariacie szkoły od poniedziałku godz. 10:00
pamiętajcie, że jednym z warunków wyjazdu jest posiadanie dowodu osobistego (może być tymczasowy)

Dnia 23 listopada w ZSOiZ w Czyżewie odbyły się Warsztaty Kuchni Świata, podczas których uczniowie poznawali tajniki kuchni węgierskiej. Po krótkim wykładzie dotyczącym kuchni węgierskiej- jej głównych składników i najbardziej znanych dań, uczestnicy opracowali kilka receptur gastronomicznych. Na ich podstawie przygotowali kilka dań charakterystycznych dla kuchni “naszych bratanków”.

Uczniowie, pod opieką p. Anety Piotrowskiej ugotowali halaszle, czyli tradycyjną zupę rybną, bogracz- zupa gulaszowa oraz langosz, czyli placek z dodatkami, wśród których znalazł się m.in. smażony boczek, ser żółty, własnoręcznie zrobiona oliwa czosnkowa i dipy na bazie jogurty naturalnego. Słodkim zwieńczeniem tych pyszności był tort Dobosa, który powstał z biszkoptów i maślanego kremu z dodatkiem czekolady. 

Warsztaty były realizowane w ramach projektu "Kompetentni zawodowcy w Czyżewie". Miały na celu przybliżenie kultury kulinarnej Węgier i doskonalenie umiejętności zawodowych uczniów Technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych.

 

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.