Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

niepodlegla logo czyzew 2018

UWAGA UCZNIOWIE
od poniedziałku 19.04.2021 zajęcia praktyczne realizowane będą w szkole.
(technik żywienia praktyczne zajęcia rozpocznie po zakończeniu remontu pracowni)
UWAGA GRECJA
Pojawiły się wolnie miejsca we wszystkich zawodach na praktyki zagraniczne do Grecji (wyjazd 3 maja). Osoby zainteresowane powinny złożyć odpowiednie dokumenty do sekretariatu szkoły do wtorku 20-04-2021 do godz. 15:00. Druki dostępne są w sekretariacie szkoły od poniedziałku godz. 10:00
pamiętajcie, że jednym z warunków wyjazdu jest posiadanie dowodu osobistego (może być tymczasowy)

„Polskie danie eksportowe” – to nazwa organizowanego przez Agencję Rynku Rolnego konkursu dla uczniów uczących się zawodów związanych z gastronomią - na zaprezentowanie w dowolnej formie elektronicznej - potrawy tradycyjnej lub regionalnej, która może stać się polskim daniem eksportowym.

Celem Konkursu jest promowanie potraw tradycyjnych i regionalnych oraz produktów rolnych i żywnościowych, metod ich produkcji, a także systemów jakości produktów rolnych i żywnościowych, stosownie do zadań ustawowych Agencji. Promocja mogła być wykona w dowolnej formie, np. krótkiego filmiku, projektu plakatu, zdjęcia czy prezentacji multimedialnej. Nagrodą w konkursie były aparaty fotograficzne (przewidziane dla 10 osób), zaproszenia na ostatni dzień Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych „POLAGRA FOOD 2016” oraz udział w warsztatach inspiracyjnych z jednym ze znanych kucharzy. Każda szkoła mogła zgłosić maksymalnie trzech uczniów, a każdy uczestnik jedną pracę. Komisja konkursowa oceniała pomysłowość prac, estetykę ich wykonania oraz zwięzłość.

W ZSOiZ w Czyżewie na zaproszenie ARR odpowiedzieli uczniowie klasy II Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Rafał Borowy, Marta Dmochowska i Karol Piekutowski. Pieczę nad nimi objął p. Jerzy Tomkielski, który udzielił im cennych wskazówek, ustalił czas wykonania i podjął się misji sfotografowania pracy uczniów. Każdy z nich przygotował inne danie i zarazem prezentację: Rafał – "Pyzy z kaszą gryczaną w towarzystwie boczku", Marta - "Bułkę drożdżową z Czyżewa", zaś Karol - "Pierogi z kaszanką jęczmienną". Z radością i uśmiechem odebrali uczniowie informacje o zaproszeniu do Strefy Inspiracji Agencji Rynku Rolnego na ogłoszenie wyników konkursu. W dniu 29. 09. 2016 r. uczniowie pod opieką pana Jerzego Tomkielskiego udali się do Poznania. Po godzinie dziesiątej wszystko było już jasne. W grupie 10 najlepszych dań znalazła się praca Karola Piekutowskiego, który odebrał nagrodę z rąk wiceprezesa Agencji Jarosława Ołowskiego. Po ogłoszeniu wyników Dyrektor Biura Rozwoju Rynku, pan Paweł Kocon, mówił o marketingu i przyszłości gastronomii oraz o tzw. ,,Peronsal Brandingu”. „Utkwiło mi jego zdanie na temat tego, co będziemy sprzedawać za pięć lat jako kucharze – emocje i zdrowie” - powiedział Rafał Borowy. Następnie właściciel restauracji i Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, kucharz Marcin Budynek opowiadał o drodze sukcesu w gastronomii. Dał uczniom wiele cennych wskazówek m. in. następujących: kucharz powinien często zmieniać menu, lecz nie powinien zmienić swojego stylu, w jego potrawie musi być coś charakterystycznego i oryginalnego, co może przypisać sobie. Na zakończenie po podsumowaniu odbył się poczęstunek dla opiekunów i uczestników konkursu. Zaproszenie VIP upoważniało do zwiedzenia stoisk i zapoznania się z różnymi ofertami dotyczącymi gastronomii, hoteli, branży spożywczej i handlu. Spacerując, spotkaliśmy kolejnych znanych kucharzy, takich jak Carlos Gonzalez Perejra czy Arleta Żynel.

„Poprzez ten wyjazd mogliśmy bardziej się wczuć w gastronomię, wymienić poglądy, poznać bezpośrednio osobowości kulinarne a zarazem nabrać chęci do udziału w konkursach” - podsumował laureat konkursu Karol Piekutowski.

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.